Aigua a les orelles

Quinta videolección de 4cats de la Fundaciò Ramon Llull.Transcripción

PEP: Ah, quina ràbia…
LLUM: Que hi ha algú?
PEP: Re, no hi ha manera.
LLUM: Perdona, és que em pensava que no hi havia ningú. [telèfon] Ei, Maria, què tal. Com, que no pots venir? Però si havíem quedat… Però… Maria, això no es fa… Val, val, adéu… […] Pep, tinc dugues entrades per anar al teatre i, si vols, em pots acompanyar. Què et sembla? […] Et va bé o no et va bé? La funció és a les nou en punt. Si vols, quedem a dos quarts davant del teatre i fem un entrepà. Va bé? Si no et va bé podem quedar a tres quarts a les taquilles… O bé, si vols, quedem aquí, sopem i després agafem el metro i anem junts al teatre. Quedem aquí a quarts de vuit, sopem i després agafem el metro. Jo crec que hi haurà temps per tot. Si agafem la línia verda i després un bus de barri, trigarem mitja hora. Et va bé o no? Què me’n dius? […] Ah, calla, que avui és dimarts, és veritat que fas anglès… Acabes a les vuit, no? Ja ho sé, et passo a buscar a l’acadèmia a un quart de nou…És a prop del teatre, oi? Pep? Pep, Pep! [telèfon] Què vols, ara?… Ah, que t’ho pots muntar? Segur? Genial. Val, quedem a dos quarts de nou davant del teatre?… Val. Adéu. T’estimo. […] Pep, Pep, Peep! […] Pep, Pep…
PEP: Oh, quin descans!
LLUM: Pep, Pep, Pep […] Ei, mira, Pep, que això del teatre no pot ser… Saps què? Et convido al cine. És just, t’havies fet il·lusions. Té, per l’entrada i les crispetes. I disculpa una altra vegada.

EPÍLEG: Arts escèniques

El teatre de Barcelona viu un moment especialment dolç. Té una cartellera de 46 teatres que ofereixen més de 500 espectacles cada any. Entre les principals sales, destaquen el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya i el Teatre Romea. Igualment atractiva és l’oferta d’espais alternatius com la Sala Beckett o l’Antic Teatre. A l’estiu, és especialment estimulant l’oferta del Festival Grec, tot i que en els darrers anys el Festival Temporada Alta de Girona s’ha convertit en el festival d’arts escèniques de referència de Catalunya. Al País Valencià, gràcies al Circuit Teatral Valencià i al Circuit SARC, hi ha una programació estable i de qualitat que arriba a la majoria de pobles i ciutats. A Mallorca hi ha una gran diversitat d’equipaments teatrals: des de sales municipals, com les de Manacor, Artà i altres localitats de l’illa, fins a teatres alternatius com el Teatre del Mar de Palma; això sense deixar de banda l’emblemàtic Teatre Principal de la capital, gran impulsor de les produccions més ambicioses. Pel que fa a Menorca, cal destacar la tradició operística encapçalada per figures com el baríton Joan Pons i la temporada del Teatre des Born de Ciutadella. També són cites destacades la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega; la de Manacor, a Mallorca, o la Mostra d’Alcoi, al País Valencià.

Traducción

PEP: Ah, que rabia…
LLUM: ¿Hay alguien?
PEP: Nada, no hay manera.
LLUM: Perdona, es que me pensaba que no había nadie. [teléfono] Ei, Maria, qué tal. Como, ¿que no puedes venir? Pero si habíamos quedado… Pero… Maria, esto no se hace… Vale, vale, adiós… […] Pep, tengo dos entradas para ir al teatro y, si quieres, me puedes acompañar. ¿Qué te parece? […] ¿Te va bien o no te va bien? La función es a las nueve en punto. Si quieres, quedamos a y media en frente del teatro y comemos un bocata. ¿Está bien? Si no te va bien podemos quedar a menos cuarto a las taquillas… O bien, si quieres, quedamos aquí, cenamos y después cogemos el metro y vamos juntos al teatro. Quedamos aquí a las 7 y media, cenamos y después cogemos el metro. Yo creo que habrá tiempo por todo. Si cogemos la línea verde y después un bus de barrio, tardaremos media hora. ¿Te va bien o no? ¿Que me dices? […] Ah, calla, que hoy es martes, es verdad que haces inglés… Acabas a las ocho, ¿no? Ya lo sé, te paso a buscar a la academia a las ocho y cuarto… Está cerca del teatro, ¿no? ¿Pep? Pep, ¡Pep! [teléfono] Que quieres, ¿ahora?… Ah, ¿que te lo puedes montar? ¿Seguro? Genial. Vale, ¿quedamos a las ocho y media en frente del teatro?… Vale. Adiós. Te quiero. […] Pep, Pep, ¡Peep! […] Pep, Pep…
PEP: Oh, ¡qué descanso!
LLUM: Pep, Pep, Pep […] Ei, mira, Pep, que esto del teatro no puede ser… ¿Sabes que? Te invito al cine. Es justo, te había hecho ilusión. Ten, para la entrada y las palomillas. Y perdona otra vez.

EPÍLOGO: Artes escénicas

El teatro de Barcelona vive un momento especialmente dulce. Tiene una cartelera de 46 teatros que ofrecen más de 500 espectáculos cada año. Entre las principales salas, destacan el Teatro Libre, el TNC y el Teatro Romea. Igualmente atractiva es la oferta de espacios alternativos como la Sala Beckett o el Antiguo Teatro. En verano, es especialmente estimulante la oferta del Festival Grec, aunque en los últimos años el Festival Temporada Alta de Girona se ha convertido en el festival de artes escénicas de referencia de Catalunya. En el País Valenciano, gracias al Circuit Teatral Valencià y el Circuito SARC, hay una programación estable y de calidad que llega a la mayoría de pueblos y ciudades. En Mallorca hay una gran diversidad de equipamientos teatrales: desde salas municipales, como las de Manacor, Artà y otras localidades de la isla, hasta teatros alternativos como el Teatro del Mar de Palma; ello sin dejar de lado el emblemático Teatro Principal de la capital, gran impulsor de las producciones más ambiciosas. En cuanto a Menorca, hay que destacar la tradición operística encabezada por figuras como el barítono Joan Pons y la temporada del Teatro des Born de Ciutadella. También son citas destacadas la Feria de Teatro de Tàrrega, la de Manacor, en Mallorca, o la Muestra de Alcoy, en Valencia.

Contexto

La Llum tot i ser una persona un pèl seca aquí es mostra comprensiva i demana perdó en tres ocasions. Fixeu-vos, però que com que són tres situacions diferents la formula que utilitza també és diferent. La primera vegada és quan entra al lavabo sense avisar:

Perdona, és que em pensava que no hi havia ningú

La segona, quan torna a trucar l’amiga i li diu t’estimo. En aquest verb hi ha implícit: “Perdona’m, no volia ser tan intransigent quan m’has dit que no podies quedar”. La relació que té amb aquesta amiga és bona, segurament, i se l’estima en tant que amiga.
La tercera, torna a ser amb en Pep. La Llum en aquest cas és directa i resolutiva, la relació que té amb en Pep no és la mateixa que té amb l’amiga:

És just, t’havies fet il·lusions. Té, per l’entrada i les crispetes. I disculpa una altra vegada.

Gramática

El pronom hi al qual ens referim en el capítol El llum màgic acompanya molt sovint el verb haver i formen una perífrasi verbal molt útil per indicar situació o possessió. Aquí la trobem diverses vegades:

Que hi ha algú?
Es que em pensava que no hi havia ningú
Jo crec que hi haurà temps per tot

El sentit d’aquesta forma ve a ser aproximadament ‘ser en un lloc’ o ’existir’ i si fem l’exercici de posar alguna d’aquestes frases en plural,

Jo crec que no hi haurà entrades per avui

fixeu-vos que es tracta d’una forma invariable, sempre va en singular.

Léxico

crispetes: és el blat de moro fregit, solen ser salades i se’n mengen als cinemes, mirant una pel·lícula

dugues: forma col·loquial de dues, el femení de dos
muntar-s’ho: fer-s’ho venir bé, trobar una solució (col·loquial)

Deja un comentario

¡Ayúdanos!

Cursdecatala.com está gestionada por una persona sola, y todos los contenidos son accesibles gratuitamente y sin anuncios: da tu soporte cliqueando uno o más de los tres siguientes botones

Leer entrada anterior
La trucada

Cuarta videolección de 4cats de la Fundaciò Ramon Llull.

Cerrar